κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα είσοδος Γέρακας
residential building curved geometries kordas architects
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας αρχιτεκτονική
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας
κτίριο κατοικιών καμπύλα μπαλκόνια Γέρακας είσοδος
Κτίριο κατοικιών στο Γέρακα

Κτίριο κατοικιών στο Γέρακα

Τύπος
Τοποθεσία
Ομάδα
Τύπος
Τοποθεσία
Gerakas, Γέρακας
Ομάδα

Διεύθυνση Μελέτης: Άρης Κόρδας

Υπεύθυνος Μελέτης: Σόλωνας Πρεδάρης – Παπαγαθαγγέλου

3D Visualization: Θάνος Παπαδόπουλος

Κτίριο κατοικιών στο Γέρακα

Το κτίριο κατοικιών βρίσκεται στο Γέρακα, μία νεόδμητη περιοχή με χαρακτήρα προαστίου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προτείνει  ένα σύγχρονο έργο με ισχυρή ταυτότητα που διατρέχει το σύνολο του κτιρίου, εισάγοντας μία ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική γλώσσα. Αρχικά, η πρώτη εντύπωση του κτιρίου, είναι αυτή ενός μονολιθικού όγκου. Παρόλα αυτά, σχεδιαστικές χειρονομίες, όπως οι καμπύλες φόρμες κατά μήκος των εξωστών, διασπούν αυτή την αίσθηση της μονολιθικότητας και δημιουργούν μία πιο ενδιαφέρουσα και ευφάνταστη άποψη.

Η γενική ιδέα, αυτή της περιστρεφόμενης λωρίδας, προσδίδει μία ενιαία αισθητική σε όλο το κτίριο, συμπαρασύροντας το σε μία τρισδιάστατη χορογραφία. Αυτή η συνεχής έννοια της ροής μπορεί να ιδωθεί όχι μόνο από το επίπεδο του δρόμου, αλλά και από το εσωτερικό των διαμερισμάτων. Οι όγκοι που φιλοξενούν τις μονάδες κατοικίας υιοθετούν μία απλή, κυβική προσέγγιση, δημιουργώντας μία έντονη αντίθεση με το εξωτερικό, καμπύλο κέλυφος του κτιρίου.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Η πολυκατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους συν το πατάρι, περιλαμβάνοντας μονάδες κατοίκησης των δύο και τριών υπνοδωματίων. Το ισόγειο συμπεριλαμβάνει δύο ευρύχωρες μεζονέτες με άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικούς κήπους. Πλούσια βλάστηση στο μπροστινό και στα πλαϊνά τμήματα του οικοπέδου, παρέχουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Ένα ουσιώδες αντικείμενο του σχεδιασμού, ήταν η πρόθεση να επαναπροσδιοριστεί η φόρμα των τυπικών εξωστών της ελληνικής πολυκατοικίας. Οι εξώστες, συχνά γίνονται αντιληπτοί ως χώροι που χρησιμοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στο ευχάριστο κλίμα της Ελλάδας. Προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του εξώστη, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου υιοθετεί καμπύλα περιγράμματα. Αυτά, διαφοροποιούνται ελαφρώς σε κάθε όροφο του κτιρίου.

Επιπλέον, για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα κατά μήκος των εξωστών, σχεδιάστηκαν κάθετα μεταλλικά στοιχεία. Εκτός από τις συνθήκες ιδιωτικότητας, αυτά τα στοιχεία φιλτράρουν τον ήλιο και υπογραμμίζουν διακριτικά το καμπύλο περίγραμμα του κτιρίου. Ταυτόχρονα, οι κάθετες φόρμες τους δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση στα καμπύλα, οριζόντια χτιστά στηθαία. Όλες αυτές οι προσεκτικά σχεδιασμένες λεπτομέρειες, συνθέτουν ένα ενιαίο, συναφές αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει την πολυκατοικία.

Μεγάλα ανοίγματα σε όλους τους ορόφους, μεγιστοποιούν τη θέα από την πολυκατοικία και ενισχύουν την αίσθηση της ανοιχτότητας. Παράλληλα, οι επιφάνειες με τα υπόλευκα επιχρίσματα διαμορφώνουν ένα ανάγλυφο φόντο μαζί με τις ξύλινες επενδύσεις των οροφών των εξωστών.  Η παρουσία φυτών κατά μήκος των εξωστών, δημιουργούν μία ισχυρή σύνδεση με την φύση. Τέλος, η αυθόρμητη διάταξη των φυτών που ακολουθούν το περίγραμμα των εξωστών και αναρριχώνται στα κάθετα στοιχεία, μεταφέρουν μία αίσθηση αυθεντικού φυσικού στοιχείου, δίνοντας έναν αυθεντικό τόνο στην εμπειρία των εξωτερικών χώρων. Όλες αυτές οι αρχιτεκτονικές χειρονομίες συνθέτουν ένα διακριτό, εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και προσφέρουν μία ισχυρή ταυτότητα στο έργο.

Previous Next Κάτω Κάτω Previous Next Kordas Architects Kordas Architects
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok