συγκρότημα κατοικιών Σαντορίνη kordas-architects.jpg
συγκρότημα κατοικιών Σαντορίνη houses santorini complex volumes clear minimal lines volumes
συγκρότημα κατοικιών Σαντορίνη houses-complex-design-architecture-santorini-cubes-kordas-architects.jpg
santorini-houses-complex-minimal-design-kordas-architects.jpg
Συγκρότημα κατοικιών στη Σαντορίνη

Συγκρότημα κατοικιών στη Σαντορίνη

Τύπος
Τοποθεσία
Ομάδα
Τοποθεσία
Σαντορίνη
Ομάδα

Διεύθυνση Μελέτης: Άρης Κόρδας

Υπεύθυνος Μελέτης: Αθηνά Ραφτοπούλου

Ομάδα μελέτης: Ελένη Τσαπραλή

Συγκρότημα κατοικιών στη Σαντορίνη

Το συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στη Σαντορίνη. Η Μέσα Γωνιά, κοντά στα Φηρά, περιτριγυρίζεται από αμπελώνες, σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Το έργο αποτελείται από δώδεκα αυτόνομες κατοικίες και η μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν να έρθει πιο κοντά στην ανθρώπινη κλίμακα. Με προσοχή και σεβασμό στο φυσικό τοπίο, οι κατοικίες αναπτύσσονται κατά μήκος της πλαγιάς προσφέροντας θέα προς το Αιγαίο.

Οι κατοικίες περιλαμβάνουν μονάδες του ενός και των δύο υπνοδωματίων. Αντλώντας έμπνευση από το δομημένο περιβάλλον στη Σαντορίνη, οι όγκοι των κατοικιών αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι, η στέγη του ενός είναι ο υπαίθριος χώρος της επόμενης κατοικίας. Αυτός ο σχεδιασμός, διαμορφώνει μία μοντέρνα έκφραση των παραδοσιακών μεθόδων δόμηση στη Σαντορίνη. Τέλος, οι λευκοί σοβατισμένοι τοίχοι, ενισχύουν αυτή την εντύπωση των λευκών κυκλαδίτικων όγκων, ως της κεντρικής αρχιτεκτονικής ιδέας του έργου.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Σε γενικές γραμμές, το συγκρότημα κατοικιών επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση της γειτονιάς. Το όραμα ήταν να δημιουργηθεί ένας μικρός οικισμός, χτισμένος κατά μήκος του κεντρικού ιδιωτικού δρόμου. Παράλληλα, σημαντικό ήταν και το κριτήριο του προσανατολισμού προς την θέα και το Αιγαίο πέλαγος. Σε όρους σχεδιασμού, το έργο εκφράζεται μέσα από minimal όγκους, με σεβασμό όμως στις παραδοσιακές τεχνικές κατοίκησης και τα παραδοσιακά υλικά δόμησης στη Σαντορίνη.

Η είσοδος στις κατοικίες πραγματοποιείται μέσω των χώρων του καθιστικού. Τόσο στον ισόγειο όσο και στον πάνω όροφο, οι χώροι δημιμέρευσης οργανώνονται σε μία ενιαία διάταξη. Τα ανοίγματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα σε ότι αφορά στον φυσικό φωτισμό. Η όλη αρχιτεκτονική σύνθεση δε του συγκροτήματος κατοικιών, σέβεται το τοπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα και κανονισμούς.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του συγκροτήματος περιλαμβάνουν ένα γραμμικό μονοπάτι κατά μήκος του οικοπέδου, όπου κυριαρχούν στοιχεία φύτευσης. Επιπλέον, εξωτερικοί χώροι διημέρευσης, προσφέρουν μία ιδανική ευκαιρία για να ζήσει κανείς την εμπειρία του καλοκαιριού. Το συγκρότημα των εξοχικών κατοικιών, εντάσσεται έτσι στο φυσικό περιβάλλον στο νησί της Σαντορίνης, χάρη στην πλούσια φύτευση αλλά και τους ελαιώνες του. Το σύνολο του έργου, περικλείεται σε μία πέτρινη περίφραξη, χτισμένη με την χαρακτηριστική μαύρη πέτρα που συναντά κανείς στην Σαντορίνη. Τέλος, αυτή η ιδιόμορφη πέτρα, δημιουργεί και μία ενδιαφέρουσα αντίθεση προς τους λευκούς όγκους των κατοικιών. Όλα αυτά τα στοιχεία, με έμπνευση από την τοπική αρχιτεκτονική και το τοπίο, διαμορφώνουν το ιδανικό σκηνικό για να βιώσει κανείς την αυθεντική ατμόσφαιρας της Σαντορίνης.

Previous Next Κάτω Κάτω Previous Next Kordas Architects Kordas Architects
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok